aimoroides

Αιμορροΐδες

Υγεία

Αιμορροΐδες

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες που βρίσκονται γύρω από τον πρωκτό ή στο κάτω μέρος του ορθού. Περίπου το 50% των ανθρώπων θα εμφανίσουν συμπτώματα αιμορροΐδων μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

Οι αιμορροΐδες μπορούν να είναι είτε εσωτερικές είτε εξωτερικές. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες δημιουργούνται μέσα στον ορθό ή των πρωκτό. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες αναπτύσσονται στην εξωτερική μεριά του πρωκτού.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες είναι οι πιο συνήθεις αλλά και πιο ενοχλητικές για τους παθόντες. Οι αιμορροΐδες προκαλούν πόνο, έντονη φαγούρα και δυσκολία να καθίσετε. Ευτυχώς οι αιμορροΐδες είναι απόλυτα θεραπεύσιμες.

Ποια είναι τα συμπτώματα των αιμορροΐδων;

Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων περιλαμβάνουν:

 • Σχεδόν ανυπόφορη φαγούρα στον πρωκτό.
 • Ερεθισμός και πόνος γύρω από τον πρωκτό.
 • Εμφάνιση εξογκώματος με έντονη φαγούρα, πρήξιμο και αιμορραγία κοντά στον πρωκτό σας.
 • Διαρροή κοπράνων.
 • Πόνος όταν κινείται το έντερο σας.
 • Παρουσία αίματος στο χαρτί μετά την αφόδευση.

Παρ’ ότι οι αιμορροΐδες είναι απίστευτα επώδυνες και ενοχλητικές, δεν αποτελούν κάποιον ιδιαίτερο κίνδυνο για την πορεία της υγείας σας. Συχνά μπορεί να εξαφανιστούν και χωρίς να κάνετε κάποια θεραπεία.

Εάν έχετε συχνά αιμορροΐδες που συνοδεύονται από αιμορραγία είναι πιθανό να έχετε αναιμία και να παρουσιάζετε όλα τα σχετικά συμπτώματα όπως αδυναμία και χλωμό δέρμα. Αυτή η κατάσταση όμως είναι σπάνιο να εμφανιστεί εξαιτίας των αιμορροΐδων.

Τι προκαλεί τις αιμορροΐδες;

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη αιτία που να ευθύνεται για την δημιουργία των αιμορροΐδων.

Οι πιθανοί παράγοντες εμφάνισης των αιμορροΐδων περιλαμβάνουν:

 • Να τεντώνεστε κατά την κίνηση των εντέρων.
 • Αν είστε χρόνια δυσκοίλιοι.
 • Αν κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ιδιαίτερα στην τουαλέτα.
 • Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αιμορροΐδων.

Παράγοντες κινδύνου να εμφανίσετε αιμορροΐδες:

Οι αιμορροΐδες είναι μια κατάσταση κληρονομικής φύσης που μπορεί να περάσει από τους γονείς στα παιδιά. Αν σηκώνεται βαριά αντικείμενα, αν είστε παχύσαρκοι ή αν ασκείτε συνεχή πίεση στο σώμα σας τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσετε κι εσείς αιμορροΐδες.

Η συνεχόμενη ορθοστασία χωρίς κάποια διαλλείματα στα οποία θα κάθεστε έστω και για λίγη ώρα μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση των αιμορροΐδων. Επίσης η συχνή πρωκτική σεξουαλική επαφή αλλά και η διάρροια μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να αναπτύξετε αιμορροΐδες.

Οι αιμορροΐδες στη γυναίκα είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η εγκυμοσύνη είναι ακόμα μια κατάσταση η οποία μπορεί να οφείλετε στην εμφάνιση των αιμορροΐδων. Όταν η μήτρα μεγεθύνεται πιέζεται το παχύ έντερο και προκαλεί την διόγκωση των φλεβών.

Πως γίνεται η διάγνωση των αιμορροΐδων;

Μια οπτική εξέταση του πρωκτού μπορεί να είναι αρκετή για να διαγνώσει ο γιατρός σας τις αιμορροΐδες. Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση μπορεί ο γιατρός σας να ζητήσει μια ακόμα εξέταση, την ψηφιακή εξέταση του πρωκτού.

Η σιγμοειδοσκόπηση είναι μια εξέταση που χρησιμοποιείται για να ανιχνεύσει παθήσεις του παχέος εντέρου αλλά και για να διαγνωστούν οι εσωτερικές αιμορροΐδες. Με μια πολλή μικρή κάμερα που εισάγεται στον ορθό μπορεί ο γιατρός να πάρει μια καθαρή εικόνα του εσωτερικού του για να μπορέσει να εξετάσει την αιμορροΐδα από κοντά.

Αντιμετώπιση των αιμορροΐδων

Η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων στο σπίτι είναι μια συχνή επιλογή πολλών αλλά αν σας προβληματίζει πολύ έντονα μπορείτε να επισκεφθείτε και τον γιατρό σας, το πιο πιθανό είναι να σας προτείνει μια αλοιφή για τις αιμορροΐδες.

Αντιμετώπιση του πόνου των αιμορροΐδων

 

 Συμπληρώματα με φυτικές ίνες – Διατροφή για αιμορροΐδες

Αν έχετε δυσκοιλιότητα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο συμπλήρωμα φυτικών ινών που θα σας βοηθήσει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Το ψύλλιο προτείνεται πολύ συχνά για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Ιατρικές επεμβάσεις για την θεραπεία των αιμορροΐδων

Αν οι σπιτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων και οι αλοιφές για τις αιμορροΐδες δεν σας ανακουφίζουν είναι πιθανό ο γιατρός σας να σας προτείνει κάποιες διαφορετικές θεραπείες.

Μια από αυτές είναι να τοποθετήσει ο γιατρός σας κάτι σαν λάστιχο γύρω από την αιμορροΐδα. Τότε κόβεται η κυκλοφορία του αίματος και η αιμορροΐδα συρρικνώνεται. Αυτή είναι μια διαδικασία που πρέπει να εκτελείτε μόνο από γιατρό. Μην επιχειρήσετε να το κάνετε στο σπίτι καθώς είναι πολύ πιθανό να έχετε δυσάρεστες παρενέργειες.  

Εάν στη περίπτωση σας κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει κάποιοι γιατροί προτείνουν θεραπεία των αιμορροΐδων με λέιζερ, ένεση ή σκληροθεραπεία. Σε αυτή τη διαδικασία ο γιατρός με μια ένεση εγχέει μια ουσία μέσα στην αιμορροΐδα που την κάνει να μειωθεί σε μέγεθος.

Πρόληψη για την αποφυγή εμφάνισης αιμορροΐδων

Για να αποφύγετε την εμφάνιση ή επιδείνωση των αιμορροΐδων πρέπει για αρχή να μην δυσκολεύεστε στην αφόδευση. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να είστε πάντα ενυδατωμένοι. Οπότε αυξήστε την ποσότητα νερού που καταναλώνετε.

Επισκεφθείτε αμέσως την τουαλέτα μόλις αισθανθείτε ότι θέλετε να πάτε για να αποφύγετε την ανάπτυξη αιμορροΐδων. Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητα σας και αποφεύγετε να κάθεστε σε σημεία που είναι σκληρά.

Διατροφή για τις αιμορροΐδες

Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορροΐδων.

Οι καλές πηγές ινών είναι:

 • Σιτάρι ολικής άλεσης
 • Καστανό ρύζι
 • Πλιγούρι
 • Βρώμη
 • Αχλάδια
 • Καρότα
 • Είδη με σίκαλη
 • Πίτουρο

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη δημιουργία όγκου στα έντερα καθώς με την απορρόφηση των υγρών διογκώνονται. Έτσι θα σας βοηθήσουν να έχετε πιο εύκολες κενώσεις.

Τι επιπλοκές μπορεί να δημιουργηθούν από τις αιμορροΐδες;

Οι επιπλοκές από τις αιμορροΐδες είναι πολύ σπάνιες όμως μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Θρόμβους αίματος στην πρησμένη φλέβα
 • Αιμορραγία
 • Αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου που προκαλείται από την απώλεια αίματος

Συμπερασματικά για τις αιμορροΐδες

Με την κατάλληλη θεραπεία είναι πολύ πιθανό να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τις αιμορροΐδες χωρίς να χρειαστείτε τη συμβουλή κάποιου γιατρού. Η αλλαγή της διατροφής σας και η βελτίωση του τρόπους ζωής σας είναι βασικά για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αν παρ’ όλα αυτά δείτε ότι τα συμπτώματα δεν μειώνονται τότε επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας. Αν υπάρχει αιμορραγία τότε πρέπει άμεσα να πάρετε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *