φθηνο ρευμα

Τι να προσέχετε όταν αναζητάτε φθηνό ρεύμα

Διάφορα

Τι να προσέχετε όταν αναζητάτε φθηνό ρεύμα

Οι εναλλακτικοί πάροχοι ρεύματος και η μετάβαση από τη ΔΕΗ σε μια άλλη εταιρεία, πλέον είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία που ολοκληρώνεται με ένα απλό τηλεφώνημα και εντός μερικών ημερών!

Δε χρειάζεται καμία αλλαγή στην υλικοτεχνική υποδομή σας – η όλη αλλαγή γίνεται «εικονικά» και αφορά στην ουσία λογιστική αλλαγή.

Εσείς χρεώνεστε πλέον με τα νέα πάγια και τις νέες χρεώσεις και όλα τα υπόλοιπα παραμένουν ίδια!

Τι πρέπει όμως να προσέξετε όταν αναζητάτε έναν πάροχο ρεύματος; Παίζει ρόλο μόνο η τιμή της κιλοβατώρας ή θα πρέπει να κοιτάξετε και άλλα, πιο συγκεκριμένα πράγματα;

 

Χρέωση παγίων

Αρκετές εταιρείες χρεώνουν μηνιαίο πάγιο ή άλλες «συνδρομή» – είτε ετήσια είτε μηνιαία.

Αυτές τις χρεώσεις, αφού πρώτα τις δείτε, θα πρέπει να τις υπολογίσετε στο τελικό κόστος του ρεύματος καθώς αντίστοιχα αυξάνει.

Για παράδειγμα η εταιρεία ΗΡΩΝ προσφέρει τις χαμηλές τιμές με το πρόγραμμα συνέπειας – δηλαδή πληρωμή λογαριασμών στην ώρα τους – αλλά έχει εγγύηση 79€ και μηνιαίο πάγιο 2.90€.

Από την άλλη, η Watt & Volt δεν έχει μηνιαίο πάγιο, όμως χρεώνεστε ετησίως 59€ συνδρομή – δηλαδή 4.90€ / μήνα!

Έτσι, πέρα από την τιμή της κιλοβατώρας που θα δείτε οπωσδήποτε, μεγάλη σημασία παίζει και το πάγιο ή η συνδρομή που θα χρειαστεί να πληρώσετε.

 

Ρήτρα ΟΤΣ

Η ρήτρα ΟΤΣ είναι μια προστατευτική δικλείδα από τον πάροχο, έτσι ώστε αν ανέβουν οι τιμές χονδρικής που αγοράζει το ρεύμα, αντίστοιχα να περάσει αυτήν την αύξηση και σε εσάς, μέσω αύξησης της τιμής της κιλοβατώρας.

Οι περισσότεροι πάροχοι ρεύματος σας δίνουν ένα εύρος τιμών μέσα στο οποίο δε θα χρεωθείτε κάποια επιπλέον δαπάνη. Κάτω από το όριο θα σας πιστώσουν τη διαφορά (σπάνιο) ενώ πάνω από το όριο, αν η τιμή χονδρικής δηλαδή αυξηθεί, θα κληθείτε να πληρώσετε περισσότερα χρήματα για κάθε κιλοβατώρα.

Δείτε ακριβώς ποια είναι αυτά τα όρια και συγκρίνετε κάθε εταιρεία μεταξύ τους, πριν κάνετε την τελική επιλογή σας για φθηνό ρεύμα.

 

Χρέωση κιλοβατώρας

Το κριτήριο που ίσως κοιτάνε οι περισσότεροι σε όλες τις εταιρείες! Η χρέωση κιλοβατώρας διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία και συνήθως έχει κάποια εκπτωτικά προγράμματα, αναλόγως πως θα πληρώνετε το λογαριασμό, αν πληρώνετε στην ώρα του, μέσω κάρτας, πάγιας εντολής, κ.α.

Η συνήθης – οικονομική – τιμή σύμφωνα με την ιστοσελίδα https://www.allorevma.gr παίζει περίπου από 0.059€ μέχρι 0.079€ / kw

Αντίστοιχα η χρέωση της ΔΕΗ είναι στα 0.11€ / kw – για τις πρώτες κιλοβατώρες.

Αρκετές εταιρείες προσφέρουν τη χρέωση του νυχτερινού ρεύματος ή ακόμα χαμηλότερη, καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Έτσι έχετε σίγουρα ένα μεγάλο όφελος και αρκετά χρήματα να εξοικονομείτε κάθε χρόνο.

 

Όριο κατανάλωσης KW

Όπως και η ΔΕΗ, αρκετοί εναλλακτικοί πάροχοι ρεύματος έχουν όριο κατανάλωσης στα KW που από εκεί και άνω οι τιμές αρχίζουν και αυξάνουν.

Για παράδειγμα η Watt & Volt στα επαγγελματικά συμβόλαια έχει τιμή 0.059€ / KW για τις πρώτες 2000 KW ανά τετράμηνο και μετά η τιμή ανεβαίνει στις 0.079€ / KW για τις επόμενες.

Δείτε τους τελευταίους λογαριασμούς σας και αναζητήστε την κατανάλωση που είχατε, έτσι ώστε να γνωρίζετε εκ των προτέρων τι χρήματα θα χρειάζεται να καταβάλλετε.

 

Άλλες χρεώσεις

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι άλλες χρεώσεις που χρεώνονται τόσο από τους παρόχους όσο και από τη ΔΕΗ είναι σταθερές και αποδίδονται στην ΔΕΔΔΗΕ.

Όποιον πάροχο και να επιλέξετε, αυτές τις χρεώσεις δε τις γλιτώνετε και πρέπει να τις καταβάλλετε.

Αυτές αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη μεταφορά ενέργειας σε απομακρυσμένα μέρη και νησιά, κ.α.

 

Δέσμευση συμβολαίου

Εδώ δώστε μεγάλη προσοχή, καθώς άλλες εταιρείες έχουν κάποια 12μηνη ή 24μηνη δέσμευση ενώ άλλες εταιρείες δεν έχουν καμία δέσμευση συμβολαίου – έτσι μπορείτε να αποχωρήσετε από τον πρώτο λογαριασμό αν δείτε ότι κάτι δεν σας αρέσει.

Το να μην έχετε δέσμευση συμβολαίου σίγουρα είναι κάτι που σας δίνει μια άνεση και ασφάλεια στις κινήσεις σας.

 

Ποια εταιρεία να επιλέξετε

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση στο ποια εταιρεία να επιλέξετε για φθηνό ρεύμα.

Ανάλογα τις ανάγκες σας, θα διαπιστώσετε και ποια εταιρεία «κολλάει» περισσότερο για εσάς.

Δεν υπάρχει μια εταιρεία που να ταιριάζει σε όλες τις ανάγκες και για όλους – γι’αυτό κιόλας έχουν δημιουργηθεί τόσες εταιρείες ενέργειας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *